LUCINDA WILLIAMS - LU'S JUKEBOX VOL. 1 - RUNNIN' DOWN A DREAM: A TRIBUTE TO TOM PETTY

Artiest info
Website
facebook

Label: Highway 20 Records / Thirty Tigers

Lucinda Williams presenteert een even productieve en originele manier om een positieve draai te geven aan de pandemiecrisis met haar benefietconcertreeks 'Lu's Jukebox', die ze afgelopen jaar lanceerde met de eerste aflevering "Runnin' Down A Dream - A Tribute To Tom Petty". Zoals misschien niet moeilijk te raden is, ging het bij deze streaming concertreeks - waarvan de opbrengst via een paywall werd verdeeld om noodlijdende werknemers van de tweedeklas muziekbusiness (concertpromotors, bookers en werknemers van selecte muziekclubs) te steunen - allemaal om thematische covershows.

De concerten werden opgezet als volledig geproduceerde optredens -meestal met bandondersteuning- werden uitgezonden in HD-kwaliteit en zijn nu beschikbaar als audio-opnames in hifi-kwaliteit. Verspreid over het jaar zullen deze sessies ook fysiek gaan verschijnen, te beginnen met een eerbetoon aan de betreurde Tom Petty (1950-2017), waar ze een vlucht door zijn gehele loopbaan neemt. Verwacht later ook albums met thema's als Bob Dylan, the Rolling Stones, Memphis Soul en Sixties Country Classics.

Lucinda's doel was twee vliegen in één klap te slaan: in de songs van enkele favoriete artiesten kruipen om uit te vinden wat hen bezighoudt, en zo een lang gekoesterde droom in vervulling te laten gaan. En ten tweede om een productieve bijdrage te leveren ter ondersteuning van hun eigen muziekindustrie en om de fans een ander facet van haar vaardigheden te laten zien. En inderdaad, het interessante is dat Lucinda niet eens probeert zich de songs toe te eigenen, maar in plaats daarvan gewoon het materiaal met haar band presenteert met een grote gedrevenheid.

In oktobervorig jaar zou Tom Petty zeventig jaar zijn geworden en om de herinnering aan deze grote muzikant levend te houden heeft Williams dertien tracks van Petty opgenomen. Het materiaal ligt haar natuurlijk uitstekend, want de koningin van de Americana begrijpt als geen ander de roots en de songs van Petty. Waar Petty zelf altijd radiovriendelijkheid in zijn geluid behield, gaat Williams, live in de studio en met stevige band achter zich, recht de diepte in om een nieuwe lading te geven aan beproefde songs als "Wildflowers" uit het gelijknamige album (1994), met een mooie bijdrage van Joshua Grange op elektrische piano, "A Face In The Crowd", een mooie ballad uit "Full Moon Fever" (1989) en "Rebels", uit "Southern Accents" (1985), waarmee ze het album opent. Songs die ze brengt met veel energie en hoorbaar heel anders klinken dan op haar meer recente platen die meer een somber geluid vertonen. Daarentegen meet Lucinda Williams zich in Petty’s "Runnin’ Down a Dream" uit diens debuutalbum ‘Full Moon Fever’ (1989), als ook de stevige versie "I Won’t Back Down" uit deze plaat, aan als goed zittende jasjes, met de twang van de betere countryrock en poëtische liefdesverklaringen aan lange autoritten met gas op de plank.

Veel artiesten vinden het moeilijk om het door de pandemie veroorzaakte verlies van hun broodwinning - live spelen - te compenseren met iets adequaats. Lucinda Williams heeft met haar concertreeks zeker een passende weg gevonden, die werkelijk iedereen en haarzelf, de gesteunde instellingen en fans, een behoorlijke muzikale meerwaarde biedt. De andere afleveringen van de serie zullen geleidelijk ook op CD en vinyl worden uitgebracht, en natuurlijk zijn we er weer
benieuwd naar. "Runnin' Down A Dream" is alvast een prachtig eerbetoon geworden en wordt vervolgd met:
Lu's Jukebox 2: „Southern Soul: From Memphis to Muscle Shoals & More“
Lu's Jukebox 3: „Bob’s Back Pages: A Night Of Bob Dylan Songs“
Lu's Jukebox 4: „Funny How Time Slips Away: A Night Of 60s’ Country Classics“
Lu's Jukebox 5: „Have Yourself A Rockin’ Little Christmas With Lucinda“
Lu's Jukebox 6: „It’s Only Rock And Roll: A Tribute To The Rolling Stones“.